Blog: Gotowanie z Redmond SkyCooker M800S-E

27 Paź 2017

Od kilkunastu tygodni korzystam z multicookera Redmond SkyCooker M800S-E. Przedstawiłem jego możliwości oraz dołączoną do zestawu aplikację mobilną dosyć dokładnie, natomiast nie zaprezentowałem wyników jego pracy. Tymi należy nazwać przede wszystkim potrawy, które można przygotować przy jego pomocy. Funkcji i trybów w AGD Redmond jest na tyle sporo, że trudno było je wszystkie na raz przetestować. Czym byłby jednak test bez pokazania efektów jego działania. Postanowiłem poświęcić jeden z wpisów na temat multicookera temu, co udało mi się przyszykować w SkyCookerze. Oczywiście wpis będę rozwijał sukcesywnie, a o aktualizacjach informował na Facebooku.

W tym jednym artykule mój blog przemieni się z technologicznego na kulinarny 🙂 Postaram się wrzucić tu różnorodne posiłki, nie dublując przepisów. W każdej sekcji znajdzie się przynajmniej jedna propozycja. Od ciast, po przystawki, aż po obiady. Nie zabraknie też uwag oraz spostrzeżeń na temat współpracy z multicookerem. Możliwe, że właśnie taki post powie o urządzeniu więcej niż dwa poprzednie.

Na samym początku zauważę, że większość z przepisów znajdziemy w dołączonej do zestawu książeczce kucharskiej, ale także na kanale YouTube, gdzie jesteśmy zapoznawani z opcjami urządzenia. To znacznie ułatwia  start i pokazuje wsparcie producenta.

Redmond przepisy

Redmond SkyCooker M800S-E jako frytkownica

Zawsze zaczynam testy wszelkich urządzeń od funkcji najszybszych i najprostszych. To pewnego rodzaju przetarcie przed korzystaniem z bardziej zaawansowanych opcji. Multicooker Redmond ma kilka takich trybów, które pozwalają przygotować proste dania. Za takie uznałem na początek frytki. Wszyscy je kochamy, więc niezależnie od pory dnia można je sobie przygotować i zjeść jak typowe snacki.

Redmond SkyCooker M800S-E ma mnóstwo ciekawszych funkcji, ale smażenie frytek jest fajnym dodatkiem, pokazującym możliwości wykorzystania ceramicznej misy. Znalazłem dwie opcje przygotowania frytek w multicookerze, ale spokojnie możemy też zrobić frytki po swojemu (wedle bardziej skomplikowanych przepisów – np. smażąc frytki etapami kilkukrotnie).

Pokrojone ziemniaki możemy usmażyć w trybie Multicook, gdzie ustalimy podane w przepisie parametry czasu i temperatury albo bezpośrednio przez program Fry (Smażenie). W obu przypadkach trzeba poczekać na rozgrzanie się oleju i starać się umieścić podaną ilość frytek w konkretnej ilości oleju. Tylko wtedy przyszykują się najszybciej i najlepiej. W 700 ml dobrze przygotuje się 200 gramów, czyli porcja dla jednej osoby. Smażymy oczywiście przy otwartej pokrywie. Szkoda, że trzeba to robić porcjami, bo przy większej ilości trwa to za długo. Plusem tego jest czystość w kuchni. Głęboka misa nie pozwala na pryskanie rozgrzanego tłuszczu (jako spec od frytek doradzam, by wrzucać odpowiednio odcedzone ziemniaki ;)).

W trakcie przyszykowywania frytek nie skorzystamy już z innych opcji SkyCookera, więc sam sprzęt zastępuje frytkownicę (jest wielozadaniowy), ale pozostałymi składnikami musimy zająć się już oddzielnie – najlepiej kotletem na patelni i surówką. Świetnym urządzeniem byłby tu multicooker z dwiema misami!

Ciasta z Redmond SkyCooker M800S-E

W książeczce z przepisami Redmond znalazłem sporo deserów. Z sekcji ciast najłatwiejszy wydawał się Biszkopt, ale postanowiłem upiec „Murzynka” (przepis z YouTube). Bardziej czasochłonny, ale wciąż szybki w przygotowaniu. Przygotowanie nie różni się niczym od użycia piekarnika. Miksujemy składniki, smarujemy misę masłem i posypujemy bułką tartą, a potem wlewamy masę do środka. Zamykamy pokrywę i ustalamy program Cake na 60 minut.Po godzinie pozostaje już tylko poczekać aż ciacho wystygnie. Ja zaproponowany przepis zmodyfikowałem o orzechy włoskie oraz polewę.

Przepis na „Murzynka”, który zastosowałem:

  • 300 gr mąki tortowej
  • jedno jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 250 gr cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 10 orzechów włoskich (polecam więcej)

Jak wyszedł Murzynek? Świetnie! Potwierdzą to pewnie same zdjęcia!

Świeży chlebek z multicookera

Do wypieku własnego chleba szykowałem się od kilku lat. Jakoś nie było okazji, a bardzo chciałem posmakować takiego wypieku. W końcu okazją stał się multicooker. Redmond ma w swojej ofercie wypiekacze, ale nadają się do tego również SkyCookery, którym zaproponowano odpowiedni tryb pracy. W książeczce kucharskiej dołączanej do kompletu znalazłem kilka rodzajów pieczywa, ale zaczął od najprostszego, czyli „zwykłego” chleba pszennego. Tutaj przydały się dwa programy. Pierwszy przez godzinę pozwolił wyrosnąć ciastu (opcja jogurt), natomiast później przez dwie godziny ciasto piekło się już docelowo. Trzeba tylko pamiętać o odwrócenia bochenka (to najtrudniejszy manualnie etap, nie licząc samego zagniatania). Efekt? O wiele lepszy niż się spodziewałem! Świeżutki i pachnący chleb „prosto z pieca”. Z chrupiącą skórką. Teraz szykuję się do żytniego, a przy okazji zużyję pestki dyni.

chleb Redmond SkyCooker


Co planuje w następnej kolejce: zupę, coś mięsnego i grzane wino (kolejność przypadkowa)

O mnie

Michał Sitnik

Eksploruję Internet Rzeczy, przymierzam ubieralne technologie, zamieszkuję smart dom. Blogując promuję nowoczesne rozwiązania, testuję i dzielę się wynikami. Przestrzegam i ostrzegam, ale częściej zachęcam. Gotowy na nową epokę technologiczną z kilkuletnim wyprzedzeniem. Na bieżąco z rozwiązaniami przyszłości. Nie geek!

Czytaj więcej o mnie

Comments (2)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *