Alergia na orzeszki jest jedną z najczęściej występujących na świecie. Jest też bardzo niebezpieczna, bo może zagrażać życiu. Uczuleniowcy muszą stale kontrolować co spożywają, nawet najdrobniejsze przekąski. To bardzo utrudnia codzienne czynności, ale jest niezbędne, by normalne funkcjonować. Na szczęście z pomocą przychodzą technologie. Firma Nima, o której detektorze glutenu już kiedyś pisałem, przygotowała model Peanut, czyli mobilny wykrywacz orzeszków.

Nima Peanut

Nima Peanut jest przenośnym narzędziem do natychmiastowego wykrywania niebezpiecznych dla zdrowia stężeń składników zagrażających życiu. Tutaj mowa konkretnie o zawartości orzeszków. Czujniki zmieszczono w identycznej obudowie do wcześniejszego gadżetu. Ma nawet działać w równie szybki i prosty sposób. To największa zaleta urządzonka, ponieważ mogą go używać także dzieci. To właśnie ci młodzi są najbardziej zagrożeni, chociażby z racji roztrzepania. Nietolerancje pokarmowe niestety poszerzają swój zasięg, więc nic dziwnego, że pojawiają się nowe rozwiązania do wsparcia.

Jak to działa? Tak samo jak we wcześniejszym testerze glutenu. Należy w odpowiednim miejscu przyłożyć kawałek dania, np. batonika, a sensory przeanalizują zawartość. Jeśli wykryty zostanie odpowiedni składnik, mini ekranik zakomunikuje jego występowanie. Wszystko trwa około trzy minuty. Tylko tyle trzeba, by upewnić się, że skonsumujemy bezpieczną potrawę lub przekąskę. Producent przekonuje, że ich skaner jest w stanie wykryć 20 cząstek na milion z dokładnością 99%, czyli praktycznie nieomyłkowo. Wydaje się, że skuteczność jest wystarczająca, by uświadomić chorego o najdrobniejszym nawet ryzyku. Oczywiście zalecam zapoznane się z pełną specyfikacją Nima Peanut.

Szkoda, że wyrób jest bardzo drogi, bo to niestety wpłynie na sprzedaż. Czytnik Peanut z dwunastoma kapsułkami wyceniono na 289 dolarów. Trzeba pamiętać też o dokupowaniu kapsułek. Komplet to wydatek kolejnych 72 dolarów. Nima wystartowała już przedsprzedażą. W tej fazie jest 60$ zniżki, więc warto dokonać zakupu przed oficjalną premierą, czyli 8 marca. Firma pojawiła się z gotowym wyrobem już na styczniowych targach CES 2018, gdzie pokazała również usprawniony model glutenowy (który jest już w sprzedaży od jakiegoś czasu).

źródło: Nima