Gotowanie metodą sous-vide, czyli próżniową, staje się coraz bardziej popularne. Jest to nietypowe przygotowywanie posiłków poprzez bardzo długie gotowanie. Proces ten jest wykorzystywany jeszcze bardzo rzadko i wyłącznie przez specjalistów i polega na próżniowym opakowywaniu jedzenia, umieszczania go w specjalnych woreczkach bez dostępu powietrza i gotowania w gorącej wodzie. Sposób wciąż budzi kontrowersje, ale podobno ma wpływ na smak. Pojawił się model takiego robota kuchennego z opcją komunikacji ze smartfonem.

Narzędzie można obsługiwać z poziomu telefonu z odpowiednią aplikacją, pomagającą nam przygotowywać posiłki. Osobom niewtajemniczonym pomoże poznać proces sous-vide, który niekiedy wymaga gotowania od paru godzin, ale nawet i paru dni! Metoda próżniowa najlepiej sprawdza się w przygotowywaniu mięs. Wszystkie informacje będziemy mogli przejrzeć w apce mobilnej – będzie nowoczesną książką kucharską. Składniki nie będą nigdy przegotowane, a dodatkowo staną się soczyste i delikatne. Zajrzałem do odpowiednich źródeł i poczytałem także o tzw. reakcji Maillarda. Jest seria reakcji chemicznych podczas gotowania pożywienia. Przy sous-vide jest ona odpowiednio przeprowadzana.

Mellow to nowoczesny sprzęt będący maszyną do gotowania próżniowego, ale odpowiednio usprawnioną. Kontrolowana zdalnie z poziomu iPhone’a lub Androida, pozwoli na gotowanie, ale nawet i przechowywanie żywności w chłodzie (przypominającym warunki w lodówce). Aplikacja mobilna dostarczy nam wszelkich danych na temat procesów zachodzących wewnątrz woreczków, bezpośrednio na smartfon. Będziemy w stanie zdalnie aktywować lub wstrzymać gotowanie, a nawet rozpocząć opróżnianie worków z powietrza lub uruchamiać proces chłodzenia. Inteligentna waga w sprzęcie przekaże też dane na temat wagi poszczególnych składników, przeliczy czas gotowania, a rezultaty dostarczy w postaci powiadomień.

Mellow ma być prawdziwie inteligentnym sprzętem. Oznacza to, że dostarczy nam ciekawych funkcji związanych z reakcją na dane ze smartfona. Jeśli wyczuje, że możemy się spóźnić do domu, odpowiednio opóźni proces gotowania, by posiłek był idealny na czas. Gadżet ma być częścią Internetu Rzeczy, więc w połączeniu z siecią Wi-Fi będzie mógł być wiązany z innymi akcjami. Sama zabawa z gotowaniem próżniowym może być dla nas na początek bardzo trudna do ogarnięcia, więc w połączeniu z mobilnymi technologiami będzie w sam raz dla nowoczesnego amatora kuchni.

Model jest przewidywany w sprzedaży na początek przyszłego roku. Preordery, czyli zamawianie w przedsprzedaży ma nam pomóc zaoszczędzić stówę i wyceniono je na 400 dolarów.

źródło: cookMellow.com